Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Δηλώσεις Χριστόφια (συνέχεια). Μύθοι και εθνικές αυταρέσκειες.

Μέσω των φιλόξενων στηλών της ιστοσελίδας antinews.gr , απάντησα σε άρθρο του διακεκριμένου αρθρογράφου της "Καθημερινής" Σταύρου Λυγερού , ο οποίος με σοβαρή επιχειρηματολογία και αυστηρή δημοσιογραφική συλλογιστική έψεγε τον Κύπριο Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια γιά τις θεωρηθείσες ως ανθελληνικές αναφορές του στην "εισβολή και των δύο μητέρων πατρίδων στην Κύπρο το 1974", μιλώντας πρόσφατα σε εκδήλωση του ινστιτούτου Βrookings των ΗΠΑ.

Με πολύ ενδιαφέρον αλλά και κάποια έκπληξη διεπίστωσα ότι η διαφωνία μου προς τις απόψεις και τις θέσεις του Σταύρου Λυγερού, προκάλεσε σειρά διαφωνιώνκαι αντιρρήσεων από πολλούς τακτικούς επισκέπτες της ιστοσελίδας.

Επιθυμώ λοιπόν να επαναλάβω και να διευκρινίσω κάποια σημεία των αναφορών μου και να απαντήσω σε όσους με ευπρέπεια διετύπωσαν την διαφωνία τους. Η διαφωνία είναι απαραίτητη γιά την παραγωγή Πολιτικής. Όταν όλοι συμφωνούμε, η Πολιτική ακυρώνεται και παρακμάζει.

Η πολιτική και ιστορική ανάλυση που επιχείρησα, έχει πολλά επίπεδα λειτουργίας και μπορεί , στην πιό καλή περίπτωση, να διαπιστώσει ρεύματα, τάσεις και κινητήριες δυνάμεις. Δεν είναι, φυσικά,σε θέση να προβλέψει γεγονότα ή την εξέλιξη όσων από αυτά απλώς πιθανολογούνται.

Στην βάση της πιό πάνω γενικής εννοιολογικής κλίμακας, επιθυμώ να επιμείνω στα εξής :

1. To καθεστώς (δικτατορία) της 4ης Αυγούστου, δεν είχε καμμία λαϊκή υποστήριξη ή (έστω) αποδοχή. Τα νησιά μας ήταν γεμάτα πολιτικούς εξορίστους, αντιφρονούντες προς το καθεστώς, αλλά και από απλούς πολίτες οι οποίοι είχαν κριθεί "ύποπτοι" από την "εθνική κυβέρνηση". Ο Ιωάννης Μεταξάς, αποφάσισε μόνος του τον πόλεμο κατά της Ιταλίας (στις 3 το πρωϊ της 28ης Οκτωβρίου 1940), κανέναν δεν ρώτησε από πριν, η Ελλάδα ενίκησε την Ιταλία και εδοξάσθη. Η 28η Οκτωβρίου εκηρύχθη έκτοτε και εορτάζεται ως εθνική επέτειος. Αν ο πόλεμος αυτός είχε χαθεί, θα εορτάζαμε την 28η
Οκτωβρίου ; Γιατί δεν εορτάζουμε και την 6η Απριλίου 1941 , επέτειο της Γερμανικής εισβολής ;;

2. Ο Γεώργιος Παπανδρέου έστειλε την ελληνική μεραρχία στην Κύπρο με έγκριση και εντολή των ΗΠΑ, εν όψει των διεργασιών που ευρίσκοντο τότε σε εξέλιξη γιά την σύνταξη και επιβολή του Σχεδίου Άτσεσον, απεσύρθη δε κατά τον ίδιο τρόπον όταν εξέλιπαν οι λόγοι της παραμονής της στην Μεγαλόννησο,όταν δηλαδή ο Πρόεδρος Μακάριος απέρριψε το Σχέδιο Άτσεσον ! Ο κ. Φ. Κρανιδιώτης φαίνεται πως διαφωνεί με την αναφορά αυτή. Θεωρεί ότι επρόκειτο περί "τσαμπουκά" του Γέρου (υποκοριστικό του
Γ. Παπανδρέου) προς τους Αμερικανούς. Δεν συμμερίζομαι τέτοιες απόψεις. Δεν χωρούν
"τσαμπουκάδες" προς τις ΗΠΑ, όταν διακυβεύονται ύψιστα γεωπολιτικά συμφέροντα της Υπερδύναμης στην ευρύτερη περιοχή της εγγύς Ανατολής, πολύ δε περισσότερον όταν το σύνολον του πολεμικού μας υλικού (Στρατού, Ναυτικού, Αεροπορίας) ήταν αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης και θα ήταν αδιανόητη ακόμη και η σκέψη ότι θα μπορούσε η Ελλάδα να εξαπατήσει ή να παραπληροφορήσει την πανίσχυρη Σύμμαχό της ! Θυμίζω , ότι γιά την απομάκρυνση της ελληνικής μεραρχίας από την Κύπρο, πρωτοστατούσε ο Πρόεδρος Μακάριος, ο μετέπειτα ανακηρυχθείς σε Εθνάρχην...

3. Η πραξικοπηματική ενέργεια του "χουντικού" καθεστώτος των Αθηνών κατά του Προέδρου Μακαρίου εκδηλώθηκε την 15ην Ιουλίου 1974, με σκοπό την φυσική εξόντωσή του και την ανακήρυξη της Ένωσης της Κύπρου με την μητέρα Ελλάδα (έτσι διεκήρυτταν τα πολλαπλά ανακοινωθέντα του στρατιωτικού καθεστώτος της Ελλάδας). Ακολούθησε, πέντε ημέρες μετά, η τουρκική εισβολή και κατοχή μέχρι των ημερών μας, του 40% του εδάφους της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό. Τι θα είχε συμβεί αν η τουρκική αποβατική ενέργεια είχε αποτύχει; Θα είχεν επανέλθει ο Μακάριος στον θώκο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ή θα είχε ανακηρυχθεί η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και θα είχε γίνει αυτή αποδεκτή από τις μεγάλες Δυνάμεις της εποχής ; Μόνον υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε, ιδίως όταν δρουν οι μηχανισμοί της μαζικής ψυχολογίας και της διαμόρφωσης συλλογικών ταυτοτήτων και είναι τότε τα ερωτήματα αυτά βασανιστικά αλλά και αναπόδραστα μετά από την νέα ήττα του Ελληνισμού!

4. Ο Πρόεδρος της Κύπρου Μακάριος , στην επιστολή που είχε απευθύνει στον "χουντικό" Πρόεδρο της Ελλάδας στρατηγό Γκιζίκη, λίγες ημέρες πριν από την ανατροπή του, ζητούσε επιτακτικά και με φορτικότητα την ανάκληση όλων των Ελλήνων αξιωματικών που υπηρετούν στην Κύπρο ! Όλων !!
Αν η "χούντα" των Αθηνών υπέκυπτε στις αξιώσεις του Μακαρίου και απέσυρε τους Έλληνες αξιωματικούς από την Κύπρο, με ποιές στρατιωτικές δυνάμεις θα αντιμετώπιζε ο Μακάριος την πολύ πιθανή τουρκική εισβολή που ήταν επιμελώς μελετημένη και προετοιμασμένη , πολλούς μήνες πριν ; Χωρίς αξιωματικούς ; !

αναρτήθηκε στην antinews.gr την 14.10.2010

2 σχόλια:

  1. κύριε Βάρδα, την στείλατε την επιστολή στην
    "Καθημερινή" και δεν τη δημοσίευσε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΄Oχι, δεν απεστάλη στην "Καθημερινή" διότι
    ανεφέρετο σε προηγούμενη ανάρτησή μου στην
    ιστοσελίδα antinews.gr ,όχι της "Καθημερινής".

    Στην "Καθημερινή" έχει δημοσιευθεί η προηγούμενη
    ανάρτησή μου γιά το αυτό θέμα, που αποτελεί την
    αντίδρασή μου στις απόψεις του κ. Λυγερού ,
    αρθρογράφου της "Καθημερινής" .

    Μπορείτε να την αναζητήσετε στην ηλεκτρονική
    έκδοση της εφημερίδας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή