Τρίτη, 5 Οκτωβρίου 2010

Πράσινη Ανάπτυξη και Πράσινη Ενέργεια. Γιατί η Ελλάδα θα "ξεμείνει" από Ηλεκτρικό Ρεύμα .

Η είδηση: Στη σημασία της πράσινης ενέργειας με θέσεις εργασίας και ανάπτυξη αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στην 8η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Ασίας που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Ο κ. Παπανδρέου έκανε ειδική αναφορά στην αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου που θα βασίζεται στην πράσινη ανάπτυξη.

Το σχόλιο: Πρόκειται περί παραπληροφόρησης του Ελληνικού Λαού. Πιθανώς και ο ίδιος να έχει πέσει θύμα της ιδιοτελούς προπαγάνδας που είναι “της μόδας” τα τελευταία χρόνια σε τοποθεσίες του Κυβερνοχώρου , προωθείται όμως συστηματικά και από διάφορα κέντρα των ΗΠΑ και της Αγγλίας.

Μελέτη που έχει εκπονήσει το πανεπιστήμιο του Harvard γιά το Αμερικανικό Υπουργείο Ενεργείας (Department of Energy) αναφέρει ότι περί το έτος 2050, η συμμετοχή των Ανανεωσίμων Πηγών Ενεργείας (ΑΠΕ) στην, συνολικώς, παραγόμενη Ενέργεια, θα είναι μικρότερη από 1% ! Η εφημερίδα “Καθημερινή”έκανε εκτενή αναφορά στο θέμα αυτό τον Μάϊο του 2009.

Ο κ. Γ. Παπανδρέου (πχ στην ΔΕΘ) με περισσή επιπολαιότητα επιτάσσει ότι το έτος 2020 (δηλαδή μετά 10 χρόνια), το 40% της εγχωρίως παραγομένης ηλεκτρικής ενεργείας θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές (βλ. Ημερήσιο οικονομικό τύπο της 22/6/2010). Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ δεν πρόκειται να προβεί σε παραγγελίες νέων ατμοηλεκτρικών σταθμών γιά την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης που προβλέπεται να υπερβεί τα 26.000 μεγαβάττ το έτος 2020 (από 15.000 μεγαβάττ περίπου, που είναι σήμερα), αφού… ο φρέσκος αέρας και ο ήλιος θα δώσουν την λύση. Κάτι τέτοιο θα έχει, φυσικά, σαν άμεση συνέπεια να “ξεμείνει” η Χώρα μας από ηλεκτρικό ρεύμα και να αναγκασθεί να το αγοράζει από την Αλβανία και την Τουρκία.

Ας σημειωθεί εδώ, ότι η εγκατάσταση ενός τυπικού ατμοηλεκτρικού σταθμού χρειάζεται τρία χρόνια γιά να ολοκληρωθεί. Τα συστήματα των ΑΠΕ είναι πανάκριβα, απαιτούν τεράστιας αξίας υποδομές μεταφοράς, αποθήκευσης και διανομής και είναι , από λειτουργική άποψη, προφανώς αναξιόπιστα, αφού κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις ώρες ηλιοφάνειας και τα “μελτέμια” !

Μιχάλης Σ. Βάρδας,
Διπλ. Μηχανικός ΕΜΠ .

3 σχόλια:

 1. ΕΧΕΤΕ ΣΤΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΣΑΣ ΑΥΤΗ ΣΤΗΝ Δ.Ε.Η. ;
  ΤΙ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ, ΑΝ ΣΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΑΝ ;
  ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ
  ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ , ΔΙΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ
  ΓΡΑΦΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΑ.
  ΕΙΜΑΙ Ο ΝΙΚΟΣ ΤΣ. ΚΑΙ ΗΜΟΥΝΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΣΑΣ
  ΣΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
  ΣΤΗΝ SOFTEX OTAN ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΑΣΤΑΝ ΤΕΧΝΙΚΟΣ
  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ. ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΜΕ ΘΥΜΑΣΤΕ. ΤΩΡΑ ΕΙΜΑΙ
  ΣΤΗΝ Δ.Ε.Η., ΑΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε ευχαριστώ, Νίκο, γιά τις επισημάνσεις σου και
  τα καλά σου λόγια. Ασφαλώς και σε θυμάμαι, αλλά
  δεν ήξερα ότι τώρα βρίσκεσαι στην Πτολεμαϊδα ή
  Κοζάνη (;) .
  Δεν έχω στείλει το κείμενο αυτό πουθενά (δεν
  κολακεύομαι να πιστεύω ότι πρόκειται γιά μελέτη).
  Μπορείς ,λοιπόν, να το στείλεις εσύ, προσθέτοντας
  και τα δικά σου σχόλια.
  Σε παρακαλώ, αν έχεις έγκυρη ενημέρωση γιά τα
  τεχνικώς απολήψιμα κοιτάσματα λιγνίτου στην
  Ελληνική επικράτεια, στείλε μου κάποια στοιχεία
  στο email μου vardas.politiki@gmail.com , καθώς
  και το τηλέφωνό σου γιά να μιλήσουμε ζωντανά.
  Ιδιαιτέρως με ενδιαφέρουν πληροφορίες γιά τα
  κοιτάσματα της Βεύης και του Κλειδίου.
  Σε ευχαριστώ εκ των προτέρων .
  Μιχάλης, Αθήνα.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ.ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛ.ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΑΡΜΟΔΙΟ ΤΗΣ ΔΕΗ ΟΤΑΝ ΚΑΙ ΕΓΩ ΗΜΟΥΝ ΣΤΗ ΔΕΗ.
  ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΡ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή