Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2012

Γιατί η Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου επιθυμεί να ξεπουλήσει την ΔΕΗ ;

Στο φύλλο 1028/15.7.2012 της έγκριτης εβδομαδιαίας εφημερίδος " ΤΟ ΠΑΡΟΝ της Κυριακής " , δημοσιεύεται δημοσκόπηση της εταιρίας RASS, από την οποία προκύπτει ότι σημαντική μερίδα του ελληνικού λαού τάσσεται υπέρ των αποκρατικοποιήσεων δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων "γιά να μην (τάχατες) παρθούν νέα μέτρα" , τα οποία όμως, ως γνωστόν , πρόκειται πολύ σύντομα να ανακοινωθούν και αφορούν σε νέα αφαίμαξη του εισοδήματός του κατά 11,5 δις ευρώ , γιά την διετία 2013-2014.

Κάτι τέτοιο είναι, κατ΄αρχήν, φυσικό και αναμενόμενο από έναν λαό που επί σειρά μηνών εκφοβίζεται , απειλείται και τρομοκρατείται από ποικίλλα κέντρα εγχώρια και αλλοδαπά, χωρίς οι εκλεγμένες, δημοκρατικά, κυβερνήσεις του να έχουν την παραμικρή διάθεση να τον προστατεύσουν : να υλοποιήσουν , δηλαδή, αυτονόητη και βασική υποχρέωσή τους .

 Και επειδή το θέμα είναι πολύ μεγάλο , θα αναφερθώ επιλεκτικά στην επιχειρούμενη "αποκρατικοποίηση" της ΔΕΗ , με ευτελές τίμημα γιά την οποίαν ,το εύλογο ενδιαφέρον των δανειστών μας διεθνών τοκογλύφων είναι τεράστιο ..!

Η ΔΕΗ παρέχει ηλεκτρική ενέργεια στους έλληνες πολίτες στην πολύ χαμηλή τιμή των 12 λεπτών (περίπου) ανά κιλοβαττώρα (kWh) , γιά τις πρώτες 800 kWh. Έχουμε την φθηνότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά την Λεττονία , όπου το ρεύμα πωλείται στα 11 λεπτά (περίπου) , διότι η μικρή αυτή Βαλτική χώρα κληρονόμησε πυρηνικά εργοστάσια παραγωγής , μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης , τα οποία, ως γνωστόν, παράγουν πολύ φθηνή ηλεκτρική ενέργεια. Στην επισπεύδουσα ,την εκποίηση της ΔΕΗ, Γερμανία το ηλεκτρικό ρεύμα τιμάται 27 λεπτά ανά kWh , γιά τις πρώτες 1000 kWh ! Προσέξτε όμως : στην Γερμανία , η Αγορά ηλεκτρικής ενεργείας έχει απελευθερωθεί (ιδιωτικοποιηθεί) πριν 12 περίπου χρόνια . Από τότε , η τιμή του , αντί να μειωθεί, έχει αυξηθεί κατά 153% , όταν οι βασικοί μισθοί και οι συντάξεις (από το 2003 και μετά) μειώθηκαν κατά 0,8% !!

Είμαι βέβαιος ότι οι μετασχόντες στην δημοσκόπηση της RASS , καθόλου δεν εγνώριζαν τι έχουν να πάθουν , όταν... με το καλό, παραδώσουμε την ΔΕΗ στους Γερμανούς και λοιπούς "φίλους μας", αντί πινακίου φακής, φυσικά.

Σε καμμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει ιδιωτικοποιηθεί η ηλεκτρική ενέργεια!  Τα σοβαρά κράτη προστατεύουν τους πολίτες τους , ιδιαίτερα τους πιό αδύναμους και δεν τους παραδίδουν ανυπεράσπιστους ως βορά στα διάφορα καρτέλ. Στην Γερμανία , όλες οι άλλες βασικές υποδομές είναι κρατικές (σιδηρόδρομοι, τράμ, Lufthansa, Deutsche Telekom, ταχυδρομεία, σχολεία, πανεπιστήμια, παιδικοί σταθμοί και πολλές άλλες) !

Ο ελληνικός λαός οφείλει να αγωνισθεί γιά να παραμείνει η ΔΕΗ υπό τον έλεγχο του Κράτους , γιά να μπορεί να έχει ηλεκτρικό ρεύμα σε χαμηλή τιμή . Χωρίς φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε βιομηχανία ούτε βιοτεχνία ξανά στην Ελλάδα, κύριε υπουργέ Εθνικής Οικονομίας και κύριε υπουργέ ...Ανάπτυξης ! Δεν χρειάζεται να μην έχετε τελειώσει το Πολυτεχνείο γιά να ισχυρίζεσθε ότι δεν γνωρίζατε αυτά τα απλά πράγματα ..!

Μιχάλης Σ. Βάρδας Διπλ. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ,
Πρώην Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΛΑ.Ο.Σ.,
Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου